μάτια ολάνοιχτα στον κόσμο

η κάθε μέρα της πολιτικής και της αισθητικής

…από πάππου…

Πιστεύεις-δεν πιστεύεις, τα γονίδια επιβάλλουν παρακαταθήκες και υποχρεώσεις… Δάσκαλοι, λοιπόν – και ποθώντας μαθητές με ήθος στην ποιότητα, όχι μόνο δεξιότητες – τρίτης γενιάς!?!…

Φίλιππος ΚαγιώργηςΠερισσότερα εδώ κι εδώ, αλλά κι εδώ

Ο Φίλιππος Καγιώργης, γλύπτης της πέτρας, του μαρμάρου, του ξύλου, του μετάλλου, ξεχωρίζει με ένα μοναδικό ύφος στις συνθέσεις του, στους συμβολισμούς, στην τεχνική, ακόμα και στην επιλογή του υλικού. Έργα του βρίσκονται στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας επιλεγμένα από τους Προέδρους Χρήστο Σαρτζετάκη και Κάρολο Παπούλια, στο σπίτι του αείμνηστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στου φιλέλληνα Ολλανδού τ. Πρωθυπουργού Max van de Stul, στου ζωγράφου Κώστα Τσόκλη και σε ιδιωτικές συλλογές.

Γεννήθηκε στον πύργο της Τήνου και φοίτησε εκεί στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Ρόδο, στο εργαστήριο του αείμνηστου Αθανασίου Στράντζαλου, ενός από τους μεγάλους δασκάλους του μαρμάρου και της γλυπτικής. Στη συνέχεια εργάστηκε στο εργαστήριο ξυλογλυπτικής τέχνης του Ευάγγελου Καγιώργη. Αργότερα παρακολούθησε με επιτυχία μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Groningen της Ολλανδίας. Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με το Ολλανδικό-ελληνικό περιοδικό τέχνης και πολιτισμού «ΛΥΧΝΑΡΙ». Λίγο αργότερα ξεκινά εκθέσεις σε διάφορα μέρη, όπως Βιέννη (1985), Άμστερνταμ (1986), Βέλγιο (1988). Ακολουθούν εκθέσεις στον Ελλαδικό χώρο, και εγκαθιστά το εργαστήριό του στο αγαπημένο του χωριό στον Πύργο της Τήνου, όπου διατηρεί και μόνιμο εκθετήριο.

Ο Φίλιππος Καγιώργης έχει ξεχάσει την εμπορική πλευρά της δημιουργίας. Δημιουργεί παίρνοντας έμπνευση από τα ορφικά κείμενα, από τον Όμηρο ως το Σολωμό και τον Σεφέρη, αναδεικνύοντας το αρχαίο κάλος σαν μια δροσερή πηγή που αναβλύζει από το μάρμαρο- ενσωματώνοντάς το στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα έργα του μεταφέρονται από τη σκέψη του κατευθείαν στο μάρμαρο χωρίς προπλάσματα. Έτσι, πηγαία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: