μάτια ολάνοιχτα στον κόσμο

η κάθε μέρα της πολιτικής και της αισθητικής

Libération και Agence France Presse για την Ελλάδα: Merkel εναντίον Trichet κι η Ευρώπη στη γωνία…

Δημοσιεύσεις του Libération.fr και του AFP, διαδοχικά, στις 17:ο7΄ και 20:31΄ (ώρες Ελλάδας) της 25ης Μαρτίου 2010, χρήσιμες για να «καθαρίσει το μυαλό» από τον απογευματινό θριαμβικό βομβαρδισμό συγκάληψης των ελληνικών ΜΜΕ…

Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι είναι προθυμότατη να δεσμευτεί στη σημερινή διάσκεψη της ΕΕ κι απέναντι στους ευρωπαίους συνεταίρους της υπέρ ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα δυνδυάζει διμερείς (εκ μέρους ευρωπαϊκὠν κρατών και της Ελλάδας) και εκ μέρους του Δ.Ν.Τ. χρηματοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις: «τα πάντα για να σώσουμε το ενιαίο νόμισμα«…
Είχε, επίσης, δηλώσει ότι θα υποστηρίξει «μια αναγκαία μεταβολή των συνθηκών, ώστε τυχόν εκτροπές να μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, μέσω της επιβολής σταθμισμένων κυρώσεων«. Ποτέ, πάντως, δεν προθυμοποιήθηκε πέραν της «στήριξης σε εξαιρετικές συνθήκες«, όπως, π.χ., στην πλήρη αδυναμία δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), όμως, «έδωσε ένα ηχηρό μάθημα» στην Angela Μerkel που αρνείται πεισματικά ν’ αφήσει την Ελλάδα «να πάρει ανάσα«: σήμερα το πρωί, προς γενική έκπληξη, ο Jean-Claude Trichet ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την επιμήκυνση της «πιστωτικής ευλυγισίας» [συμβάλλοντας στην διασφάλιση ρευστότητας] στις τραπεζικές πιστώσεις πέρα από το 2010, αν και είχε ανακοινώσει την επιστροφή στην προηγούμενη αυστηρότητα ελέγχου για τα τέλη του 2010! Τί σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά, ότι η Ε.Κ.Τ. θα συνεχίσει (πλαγίως) να εγγυάται δάνεια και προϊόντα των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών, όπως τα ομόλογα που εκδίδονται εν ονόματι του κρατικού χρέους οι τράπεζες κρατών έως και με αξιολόγηση ΒΒΒ-… Η Φρανφούρτη [η Ε.Κ.Τ.] πριν την κρίση απαιτούσε έναν βαθμό τουλάχιστον Α-, ενώ η Ελλάδα έχει – προσφάτως – αξιολογηθεί στον βαθμό ΒΒΒ+!

Η προοπτική μιας σκλύρηνσης των συνθηκών πίστωσης εξηγεί, εν μέρει, την παρούσα κρίση, καθώς οι τράπεζες ήξεραν ότι, μετά από κάποιους μήνες, οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα μπορούσαν να κατατεθούν προς έγκριση στην Ε.Κ.Τ., εξ’ ου και η προσπάθεια να τους «ξεφορτωθούν όπως-όπως», αλλά και, κυρίως, να αποφύγουν να τους διακινήσουν ή αγοράσουν… Ο Trichet, λοιπόν, στήλωσε τα πόδια μπροστά στην γερμανίδα καγκελάριο! Αυτή η ανάσα που προσφέρθηκε στην Ελλάδα θα πρέπει να την ανακουφίσει, έστω και για λίγο…

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. συνεισφέρει, έτσι, στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και είναι, πιθανώς, ένας από τους τελευταίους εν ενεργεία «μεγάλους ευρωπαίους«. Αφού ανακοίνωσε αυτή του την κίνηση, κάλεσε και τα κράτη-μέλη ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους: «πρέπει ν’ αναζωπυρώσουμε την συναίσθηση του κοινού στόχου […] που είναι αυτή που κινητοποίησε τους ιδρυτές [της Ευρωπαϊκής Ένωσης]». Προειδοποίησε, δε, ότι «σήμερα η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφἀσεις, έχουμε ανάγκη να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο, αλλά και την συνεργασία«.

Απ’ τη μεριά τους, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος κατέληξαν σε μια συμφωνία σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις στο περιθώριο της συνόδου. Μια συμφωνία για σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρηματοδοτείται από δάνεια στο εσωτερικό της ευρωζώνης και από το Δ.Ν.Τ. Αυτή η συμφωνία μένει να εγκριθεί, βέβαια, από τα 14 υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τα 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρει» η κατάσταση…

Οι Merkel και Sarkozy «διαμόρφωσαν ένα κείμενο συμφωνίας μιάμιση σελίδας που περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι χώρες της ευρωζώνης θα οδηγηθούν σε παρέμβαση«, κατά τη γαλλική προεδρία.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας «κοινή συναινέσει» λύσης.

Ταμειακή κρίση χωρίς προηγούμενο

Το γαλλο-γερμανικό κείμενο προβλέπει «ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελείται από συντονισμένα διμερή δάνεια» εντός της ευρωζώνης, που θα συμπληρώνεται από «δάνεια από το Δ.Ν.Τ., με την ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός ότι κυρίαρχη πρέπει να παραμένει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση«, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Αυτός ο μηχανισμός δε θα χρησιμοποιηθεί, παρά μόνον σε περίπτωση [έκτακτης] ανάγκης. Εάν ενεργοποιηθεί η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ., αυτό θ’ αποτελεί γεγονός χωρίς προηγούμενο για την ευρωζώνη από το 1999, οπότε και διαμορφώθηκε!

Η Ελλάδα διέρχεται μια ταμειακή κρίση οφειλόμενη στο τεράστιο χρέος της, που υποχρέωσε την κυβέρνησή της να λάβει, ήδη, επίπονα μέτρα οικονομικής αυστηρότητας. Η Αθήνα κρίνει ότι σήμερα πληρώνει πολύ ακριβά για τον δανεισμό της από τις «αγορές».

Διευκρινίζεται ότι στη συμφωνία αυτή δεν καθορίζεται το ύψος δανεισμού. Όμως, οι πιθανές ανάγκες της Ελλάδας εκτιμώνται στο ύψος των 20 με 30 δις €, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Το Βερολίνο επιμένει: η συμφωνία αφορά αποκλειστικά παρέμβαση «της τελευταίας στιγμής» με «ουσιαστική συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.«.

Μεγάλες επιφυλάξεις από τον Trichet

Για καιρό η Γερμανία – κύρια οικονομία της ευρωζώνης – αντιδρούσε στην ιδέα και μόνο της στήριξης της Ελλάδας, στη συνέχεια προώθησε την ιδέα της επίκλησης του Δ.Ν.Τ. Οι περισσότεροι από τους εταίρους, με πρώτη τη Γαλλία, υποστήριζαν ένθερμα μια καθαρά ευρωπαϊκή βοήθεια. Η γαλλο-γερμανική συμφωνία ικανοποιεί τους οπαδούς της παρέμβασης του Δ.Ν.Τ., ενώ, ταυτόχρονα, καθησυχάζει αυτούς που θα επιθυμούσαν η ευρωπαϊκή συνιστώσα να είναι κυρίαρχη στην πιθανή βοήθεια.

Τη συμφωνία στηρίζει και ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ., παρόλο που έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την ανάμιξη του Δ.Ν.Τ. στα ευρωπαϊκά πράγματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Απ’την άλλη, η συμφωνία περιέχει και μια άλλη πτυχή:

Η γαλλική προεδρία ισχυρίζεται ότι Sarkozy και Merkel συμφώνησαν να καλέσουν στη διαμόρφωση μιας «οικονομικής κυβέρνησης της Ευρώπης» που «θα πρέπει να θεσπίσει εργαλεία που θα προλαμβάνουν οικονομικούς ταμειακούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστάσεις» όπως αυτή της Ελλάδας – ευθεία αναφορά στο αντίστοιχο αίτημα της Γερμανίας.

Ως αντίτιμο για το «πράσινο φως» που έδωσε στο να δοθεί κάποια βοήθεια στην Ελλάδα, το Βερολίνο επέμεινε, τις τελευταίες ημέρες, στο να δεσμευτούν οι υπόλοιπες χώρες να αυστηροποιήσουν τους μηχανισμούς ταμειακής πειθάρχησης εντός της ΕΕ, ώστε να επιβάλλονται ευκολότερα κυρώσεις στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν ν’ απαιτήσουν μια αναφορά – που θα είναι έτοιμη μέσα στο 2010 – που να παρουσιάζει «όλες τις πιθανές επιλογές» που παρέχονται στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, και «θα επιτρέψουν την ενδυνάμωση των εργαλείων πρόληψης, αλλά και κυρώσεων«. Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι επιθυμεί «μια αναγκαία αλλαγή των συνθηκών, ώστε ταμειακές δολισθήσεις να μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν νωρίτερα και αποτελεσματικότερα«…

Αφού τελειώσουν τα πανηγύρια (;) των κυβερνώντων απόψε, θα μας εξηγήσει κάποιος τί ακριβώς κέρδισε η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: