μάτια ολάνοιχτα στον κόσμο

η κάθε μέρα της πολιτικής και της αισθητικής

στα Χανιά η Παιδεία αναστενάζει

Ανθεί ο φασισμός στην Κρήτη

Δημοσίευση της 20ης Μαρτίου 2010, στο Salata TV (πρβλ. και εδώ ή εδώ…)

Στα Χανιά της Κρήτης τα φαινόμενα εμφάνισης φασιστικών φαινομένων έχουν αποκτήσει ανησυχητικά μεγάλη συχνότητα. Πολλοί εκπαιδευτικοί της πόλης και του νησιού γενικότερα εκφράζουν ανοιχτά πλέον την έντονη ανησυχία τους για τα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς και ναζιστικής ιδεολογίας που ολοένα και πληθαίνουν στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικότερα.
Το Δεκέμβρη του 2009 είχε σημειωθεί επίθεση ακροδεξιών με μαχαίρια και σιδηρολοστούς σε μετανάστες. Τον Ιανουάριο, σημειώθηκε εμπρησμός στο κτήριο της εβραϊκής συναγωγής των Χανίων. Στα τέλη Φλεβάρη, άγνωστοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν μία 27χρονη εκπαιδευτικό (η οποία είναι μέλος αντιρατσιστικής οργάνωσης και παραδίδει δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες), χαράζοντας στο χέρι της τη ναζιστική σβάστικα με μαχαίρι.
Ο Μάρτιος έφερε ένα ακόμα περιστατικό, ίσως το σημαντικότερο από όλα: μαθητές του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου ανάρτησαν φωτογραφίες τους στο facebook, στις οποίες ποζάρουν κάτω από εμβλήματα ακροδεξιών οργανώσεων. Η φωτογραφία που βλέπετε κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως «η επίμαχη φωτογραφία», αλλά σε κανένα άρθρο για το θέμα δεν αναφέρεται ότι ο μαθητής κρατάει όπλο, οπότε ας κρατάμε τις επιφυλάξεις μας…

Εάν κάποιος αναγνώστης ξέρει περισσότερα, ας αφήσει κάποιο διευκρινιστικό σχόλιο.

Για το θέμα που προέκυψε στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου ενημερώθηκε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης. Ο κ. Κλινάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους δείξουμε κατανόηση και να προσπαθήσουμε να τους ενσωματώσουμε στην δική μας κοινωνία και να τους κάνουμε αποδέκτες του δικού μας πολιτισμού και της ιστορίας μας και να είστε σίγουροι ότι εάν το πετύχουμε, όσοι δεν αποδέχονται αυτά θα σιωπήσουν».

[σαν ν’ ακούω την αμηχανία του «εθνικά παιδευμένου» απέναντι στις προφανείς συνέπειες της «παιδείας» του…]

Την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ακρωτηρίου.

«Το φαινόμενο είναι σίγουρα ανησυχητικό. Νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, διότι πρόβλημα το θεωρώ, όλη η κοινωνία και οι οργανωμένοι φορείς και οι πολίτες και οι εκπαιδευτικοί, διότι είναι κάτι το οποίο δεν ταιριάζει με τον πολιτισμό μας»

δήλωσε ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του λυκείου, Δημήτρης Λουπασάκης, πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλα τα σχολεία, ενώ τόνισε πως δεν είχαν παρουσιαστεί μαθητές με ακροδεξιές απόψεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Κάτι συνέβη φέτος. Πρόκειται για παιδιά της πρώτης και της δευτέρας λυκείου. Δηλαδή έρχονται έτοιμα, προσηλυτισμένα από το γυμνάσιο. Η δουλειά γίνεται στο γυμνάσιο, στα μικρά παιδιά, που είναι ευαίσθητα και πολιτικά ακαλλιέργητα»

είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουπασάκης. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του λυκείου, συζήτησε με τα συγκεκριμένα παιδιά για το αν έγιναν προσπάθειες να τους προσηλυτίσουν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να αναρτηθεί στο μπλογκ του πυρήνα Χανίων της «Χρυσής Αυγής» μια επιστολή με την οποία ουσιαστικά τον κατηγορούσαν για διώξεις των μαθητών που έχουν εθνικιστική πολιτική άποψη. Ο κ. Λουπασάκης διευκρίνισε πως δεν έχει απειληθεί και τόνισε πως

«…δεν είμαστε αρνητικοί στο να είναι τα παιδιά πολιτικοποιημένα και να ασχολούνται, αλλά εκτός σχολείου. Μέσα στο σχολείο δεν θέλουμε να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα, ούτε να υπάρχει ρατσισμός ή βία…».

Ακολουθεί η επιστολή της Χρυσής Αυγής (η εικονογράφηση είναι από το Salata TV):

Κ. διευθυντά,
Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι στο σχολείο σας δημιουργήθηκε θέμα σχετικά με τον λαϊκό σύνδεσμο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Γνωρίζουμε ότι στα σχολεία η νέα τάξη και ο αριστερός διεθνισμός έχει επιβάλει φασιστικά τις απόψεις του με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, αλλά αυτό που συνέβη στο σχολείο σας ξεπερνά τα όρια. Καλέσατε μαθητές και τους απειλήσατε με… αποβολή διότι είναι φίλοι του κόμματος μας! Σε Αυτό το σημείο να σας θυμίσω ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είναι νόμιμο κόμμα με αυτόνομη συμμετοχή στις εκλογές, και όχι «ναζιστική συμμορία» όπως κάποιοι θέλουν να λένε. Τις ναζιστικές συμμορίες αλλά και τις αριστερές συμμορίες να τις αναζητήσετε αλλού, όχι στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
* Μήπως στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα του 2010, που όλοι εμείς πληρώνουμε πρέπει οι μαθητές να προσκομίζουν δελτίο με τα πολιτικά τους φρονήματα;
* Είναι δυνατόν να τρομοκρατείτε τους μαθητές σας και τους γονείς κόντρα σε κάθε λογική και παιδαγωγική αρχή, ότι τα ονόματα τους είναι στην ασφάλεια επειδή είναι… εθνικιστές;
* Είναι δυνατόν να στοχοποιείτε και να διαχωρίζετε από το μαθητικό σύνολο μαθητές λόγο των πολιτικών τους φρονημάτων;
* Είναι δυνατόν να ειρωνεύονται αριστεροί καθηγητές κάποιους μαθητές λέγοντας τους φασίστες μπροστά σε όλα τα παιδιά;
* Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται μαθητές αρνητικά στις βαθμολογίες τους γιατί κάποιοι προοδευτικοί καθηγητές τους βάφτισαν… χρυσαυγίτες την ίδια ώρα που όλους τους μαθητές που έχουν αριστερές πολιτικές ιδέες τους έχουν στα όπα όπα;
* Είναι δυνατόν καθηγητής να λέει σε μαθητή για τον… Τσε Γκεβάρα και όταν ο μαθητής του απάντησε ότι «εγώ μιλάω μόνο για τον Μέγα Αλέξανδρο» ο καθηγητής να αρχίζει να τον αποκαλεί φασίστα;
Στα σχολεία κ. διευθυντά προσηλυτισμό κάνει η αριστερά. Όχι εμείς. Έχουμε φωτογραφίες καθηγητή που «φυλάει» νεαρούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχισμού να μοιράζουν φυλλάδια στην πόρτα του σχολείου! Δεν είδαμε να ενοχληθήκατε όταν οι ίδιοι οι καθηγητές κάνουν ανθελληνική προπαγάνδα μέσα στα σχολεία. Δεν είδαμε να αντιδράτε έτσι προς όσα παιδιά, νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ συχνάζουν στις καταλήψεις παρέα με κάθε είδους πρέζα και που και που καίνε και καμιά… σημαία. Κανείς μαθητής σας, φίλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ δεν έχει παραβατική συμπεριφορά. Κανείς δεν δημιούργησε πρόβλημα στο σχολείο ή κάπου αλλού. Άρα η άνιση και απαράδεχτη αντιμετώπιση που τους επιφυλάξατε είναι προϊόν «πολιτικής δίωξης» μέσα στο χώρο του σχολείου. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν προάγει την βία, όπως διαδίδουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Ρωτήστε διακριτικά κάποιο νεαρό φίλο του κινήματος μας τι μαθαίνουμε στα παιδιά εμείς, και αν ποτέ τα προωθούμε σε βίαιες πράξεις. Αντίθετα απομακρύνουμε, αφού πρώτα συμβουλέψουμε, παιδιά με παραβατικές τάσεις. Τα υπόλοιπα είναι συκοφαντίες και λασπολογία των πολιτικών μας αντιπάλων. Κ.διευθυντά. Αν εσείς δεν ανήκετε στους παραπάνω εκπαιδευτικούς δώστε τέλος σε αυτές τις πρακτικές και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα. Διαφορετικά μη λάβετε υπόψιν σας την επιστολή μας ως καλός… «δημοκράτης».
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της εναντίον οποιουδήποτε συνεχίσει συστηματικά τις συκοφαντίες εναντίον της, εντός η εκτός του σχολείου σας.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΧΑΝΙΩΝ
Υ.Γ: Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Άρθρο 19.
«Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.»

Σε περίπτωση που μπερδευτήκατε, να σας διευκρινήσουμε εδώ ότι το υστερόγραφο αποτελεί όντως κομμάτι της επιστολής της Χ.Α. Τραγελαφικό, αλλά αληθινό…
Η αλήθεια είναι ότι, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δεν έχει μπει στον κόπο να θέσει εκτός νόμου την εν λόγω νεοναζιστική συμμορία, η αποβολή λόγω συμμετοχής στη Χρυσή Αυγή δε στοιχειοθετεί λόγο αποβολής […?]. Και επιπλέον, μία τέτοια αντιμετώπιση μάλλον θα φανατίσει και θα συσπειρώσει όσους μαθητές έχουν πέσει θύματα της φασιστικής και προγονολατρικής προπαγάνδας των ακροδεξιών καθοδηγητών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: