μάτια ολάνοιχτα στον κόσμο

η κάθε μέρα της πολιτικής και της αισθητικής

Προς μία νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση…

Έχοντας σαν αφόρμηση τη συζήτηση γύρω από την εκπαιδευτική μεταρρύμιση, έχω να υποβάλλω ένα ερώτημα: Μήπως ήρθε η ώρα να μπουν στη βάση της συζήτησης κάποια συγκεκριμένα θέματα;;;Μπορεί από κάποιους να θεωρούνται αυτονόητα, όμως μία υπενθύμιση δεν κάνει κακό…

la-ruche-19aΕκτός από τις κλασικές περιοχές ανάλυσης γύρω από την ανισότητα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, στα κοινωνικά φύλλα, τις γεωγραφικές περιοχές (και πολλά ακόμη), η σύγχρονη εκπαίδευση πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και γύρω από θέματα και των λοιπών διακρίσεων. Το ενδιαφέρον της πρέπει να στραφεί και σε περιοχές όπως η διαπολιτισμική εκπαίδευση (αν και όταν διευκρινιστεί το περιεχόμενό της) καθώς επίσης και η έρευνα (όχι μόνο η επαφή) σε θέματα που έχουν σχέση με το ρατσισμό. Με τον τρόπο αυτό θα ανοιχτούν τα πεδία της ευθύνης του εκπαιδευτικού συστήματος τόσο σε ζητήματα ιστορικά (ζήτημα εθνοκεντρισμού) όσο και στα περιεχόμενα του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων.

Καινούρια θέματα, επίσης, αποτελούν η κριτική θεώρηση του ρόλου του σχολείου στην πολιτική κοινωνικοποίηση των μαθητών, η σχέση της πειθαρχίας με τη γνώση, οι μελέτες για τις αξίες των νέων (και τις μαθητικές καταλήψεις), καθώς και η σχέση της μάθησης με την επιστημολογία και τη θεωρία της γνώσης.

Επιπλέον, δε θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί στη συζήτηση και το ζήτημα της κοινωνιολογικής ανάλυσης της αξιολόγησης και των εξετάσεων καθώς και η ανάγκη περιγραφής του σύγχρονου προφίλ των εκπαιδευτικών, αλλά και της μορφής και του περιεχομένου του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μελέτες που αφορούν το σώμα των εκπαιδευτικών, την κοινωνική τους σύνθεση και καταγωγή και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τον επαγγελματικό τους ρόλο καθώς και τον ρόλο τους στην αναπαραγωγή της γνώσης που μεταδίδουν.

Ενδιαφέρον έχει και το κενό που συνιστά η απουσία μελετών για τη σχέση εκπαίδευσης και οικονομίας. Το κενό αυτό έχει σημασία να καλυφθεί, τόσο για την κοινωνική χρησιμότητα που έχουν τέτοιου είδους επιστημονικές γνώσεις, όσο και για τον ακόλουθο λόγο: Οι έρευνες (με αντικείμενο, π.χ., την ανώτατη εκπαίδευση, τις επιπτώσεις και προοπτικές της, τις επιπτώσεις της μεγάλης αύξησης των σπουδαστών στην οικονομική και επαγγελματική αποδοτικότητα των πτυχίων, τη σχέση του είδους πτυχίου με την κοινωνική/επαγγελματική επιτυχία, την κοινωνική λειτουργία των πτυχίων – και εξαιτίας της απουσίας τεχνικών ειδικεύσεων – και τη σχέση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας) θα συμβάλλουν, πιθανότατα, στο να αναιρεθούν κάποιοι μύθοι με έντονη παρουσία στο δημόσιο λόγο για την εκπαίδευση, όπως, π.χ., ο μύθος της πτώσης του επιπέδου σπουδών σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια. Έτσι θα ενισχυθεί η ύπαρξη ενός ουσιαστικού συνδικαλιστικού αναχώματος για την προάσπιση κομματιών του δημόσιου σχολείου που κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν (αν δεν έχει γίνει) επ’ ονόματι της ελλιπούς »αποδοτικότητας» και »παραγωγικότητάς» τους – που επιδιώκεται να συνεπιφέρουν και ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.

One response to “Προς μία νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση…

  1. πόπη 21/01/2009 στο 9:46 μμ

    Διαπολιτισμική εκπαίδευση;;; Πολιτική κοινωνικοποίηση από το σχολείο;;; Μα ποιος πραγματικά τα θέλει; Σίγουρα όχι τα -όποιας κυβέρνησης- Υπουργεία… Προγράμματα σπουδών; Έχουμε, αποτελεσματικότατα. Διαμορφώνουν τους επιθυμητούς πολίτες. Η εκπαίδευση στοχεύει στο να δημιουργήσει συγκεκριμένο τύπο πολίτη και το κατορθώνει υποδειγματικά. Απόδειξη ότι οι γονείς δεν έχουν ακόμα επιτεθεί με πέτρες και μολότοφ στο Υπουργείο Παιδείας: από την ίδια εκπαίδευση πέρασαν και αυτοί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: